top of page

Ben jij aan het zaaien?

Wat zijn we gezegend met de zon tijdens deze intense periode. Het zou zo anders zijn als het constant zou regenen of bewolkt zou zijn. Terwijl we met zijn allen binnen moeten blijven en sterk uitgenodigd worden om ook letterlijk in onszelf naar binnen te gaan is er tegelijk die geruststelling die van de zon uitgaat. Het komt goed...


Is het jullie ook al opgevallen dat alle kleuren intenser zijn? Met een land in lockdown krijgen we de gelegenheid om ons meer bewust te worden van wat er is. Om te observeren. De geluiden, de geuren, de contacten, onze gevoelens, ... ze zijn zoveel zuiverder waar te nemen. Onze emoties die meer dan ooit een gans palet bestrijken en die eindelijk niet meer zo makkelijk te ontvluchten zijn.


Veel ondernemers die ik spreek zijn bezig met de toekomst, in een poging een plan van aanpak te maken en soms zelfs krampachtig nieuwe strategieën te bedenken om financiële middelen te genereren. Laat los... Leef nu! Voel de uitnodiging om het innerlijk werk te doen. Blijf bij de angst, de onzekerheid of de frustratie die je in je voelt. Besteedt ze niet langer uit door ze buiten jezelf te leggen. De omstandigheden tonen enkel wat al veel langer in je leeft.


Want ook dat is bezield ondernemen. Niet langer de acties enkel vanuit je hoofd, je businessplan of vanuit financieel oogpunt nemen. Of impulsief te creëren vanuit emotie. De acties die je van daaruit neemt zullen je veel energie kosten en te weinig opleveren. Niemand die weet hoe morgen er uit zal zien.


Het gaat er nu om je kanaal zuiver maken. Durven in je hart afdalen en de tijd nemen om daar te zijn. Net zoals plantjes niet sneller gaan groeien omdat je er aan trekt, heeft het geen zin om aan je onderneming te trekken. Laat de toekomst eerst ontkiemen. Leer van de natuur. Meer dan ooit laat ze haar veerkracht zien. Meer dan ooit zijn de signalen duidelijk. Er wordt voor ons gezorgd.


Het is tijd om te zaaien! Dat betekent in eerste instantie jouw grond vruchtbaar maken. Je fundamenten versterken. Bij het omwoelen van je grond krijg je alvast steun van het virus, de economische impact en de fysieke afstand die we moeten nemen. Je emoties dienen zich soms in alle hevigheid aan, klaar om gecomposteerd te worden. De truc bij composteren is zuurstof! Geef wat je voelt zuurstof, adem naar die plekken in je lichaam waar het voelbaar is. Niet omdat de angst, de frustratie, de onzekerheid, het verdriet, ... weg moeten, maar gewoon omdat het je aandacht vraagt en je bereid bent het aandacht te geven. Je zal versteld staan van de rust die dan komt.


Zaai je dromen. Waar droom je van? Hoe wil je leven en werken? Wat mag van jou fundamenteel veranderen. Alles ontstaat in de duisternis dus benut de energie van de nieuwe maan die er aankomt. Het is het moment om je dromen uit te spreken, te tekenen en ze vervolgens de cyclus van de maan te laten doorlopen vanuit overgave en dankbaarheid.


Voor iedere moestuinierder is het duidelijk dat het na het kiemen gaat over de wortels. Geef aandacht aan je wortels in plaats van aan je wat je uitdraagt. Soms is 'niet' doen zoveel krachtiger dan steeds bezig zijn. Ga naar je wortels. Wie ben je werkelijk. Hoe dicht leef je bij jezelf? Van wie stam je af? Welke patronen heb je meegekregen? Welke wil je versterken? Welke wil je niet meer doorgeven? ...


Geef jezelf ten slotte de juiste voeding, luister naar wat je lichaam, je hart, je ziel nodig hebben. Durf jezelf dat te geven. Ook al heeft dat niets met 'werken' te maken het is meer dan ooit belangrijk voor je onderneming. Dans, zing, lach, mediteer, geniet van de natuur, van je gezin, van wat er is. Voel je grenzen en durf echt te luisteren.


Maar vooral, laat al je acties vanuit je hart ontstaan. Je hart communiceert subtieler en is in deze tijden je belangrijkste leidraad. Via je hart kom je bij je bezieling. Volg je hart, het klopt altijd.
75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page