top of page

Ondernemen van binnenuit is wat ons nu te doen staat


Nog nooit eerder was het zo goed voelbaar, het belang om te ondernemen van binnenuit. Vanuit een innerlijke impuls. Geen acties doen omdat dat dat nu eenmaal zo hoort volgens de regels der marketing. Niet vier keer per dag zichtbaar zijn, wekelijks een nieuwsbrief klaar hebben, terug inspireren met een podcast of een artikel publiceren omdat het nog op je to do lijstje, je marketingkalender of weekplanning staat.


Nope... Het brengt weinig tot geen resultaat.


Al een hele tijd is een subtiele maar zeer intense energie voelbaar in velen onder ons. Ze raakt aan wat gevoeld moet worden, wat nog niet geheeld is, wat niet in lijn is met je hoger doel. Ze trilt het los en brengt ons door emotionele en fysieke lagen. Felle emoties, vermoeidheid, fluittonen in je oren, lage rugpijnen, weinig energie, het niet in de vorm krijgen, je goesting verliezen, op je tanden moeten bijten ondernemersgewijs, ... Het zijn er allemaal symptomen van. Ze nodig(d)en uit naar binnen te gaan en brengen gewild of ongewild vertraging maar ook een duidelijkere focus.


Wat een geschenk als je er zo naar kan kijken. Tijd en ruimte om nog meer in alignment te komen met jezelf. Focus op het leven, op zijn, focus op wie je werkelijk bent in plaats van op enkel werken, dat is voor mij de samenvatting. We kunnen vanalles verzinnen om te 'doen', om professioneel helemaal naar succes te gaan, maar als het niet in lijn ligt met wie je bent en hoe je leeft... what's the point? Dat betekent eigenlijk voldoening zoeken buiten jezelf dan. Je identiteit ontlenen aan wat je aan het doen bent. Voldoening, vrede, 'contentement' hebben we in onszelf te vinden. Als je dat bereikt dan straal je. Dan voelen anderen je energie en daar resoneren ze enorm op.


Het gaat over zoveel meer nog dan je mindset veranderen (let op, dat geeft ook al veel impact). In feite worden we uitgenodigd om nog dieper zaken te veranderen, nog dieper dan de laag van het mentale en dat waar je je bewust van bent. We mogen naar de laag van het hart, de zielenlaag ook. Daar waar we eigenlijk dienstbaar zijn voor iets wat veel groter is. Waar we het kanaal zijn voor iets wat zich via ons wil manifesteren. Dat vraagt wel wat van ons en het moeilijkste is om ons ego hierin waar te nemen en bij te sturen . Want het is niet wij die het doen, het is wij die in connectie zijn met de bron van waaruit alles stroomt.


Velen onder ons voelen hoe we meer naar autonomie mogen gaan. Vorm te geven hebben wat we echt vorm willen geven vanuit ons hart. Dat kan je ook letterlijk zien in de wereld. Nog nooit waren er bv zoveel coaches en therapeuten. Iedereen lijkt het zowat te worden. Boeiend toch? Ik vind het een mooie spiegel. Waar we onze zorgen en lijden vroeger vaak aan het uitbesteden waren (bij een therapeut of coach), voelen nu meer en meer mensen dat ze anderen willen gidsen. Er is dus een duidelijke verschuiving zichtbaar naar meer ownership. Wat we in de buitenwereld zien is een spiegel van onze binnenwereld. Onszelf gidsen, healen is wat er dus echt aan de orde is, ook vanuit breder perspectief.


Wat betekent dit dan voor jou als ondernemer? Waar moet je aandacht aan besteden?

Als je je als ondernemer nu vooral focust op wat en hoe je het zal doen in plaats van naar binnen te spiralen en te zijn wat je hier te doen hebt, dan mis je een heel belangrijke laag. Dan zal je teveel naar buiten gefocust zijn om 'het' te doen werken, terwijl net de uitnodiging is om het van binnenuit te laten komen. Het heeft geen zin om te staan roepen, het is zoveel verdiepender om te gaan voelen. Echt te voelen. Bij jezelf. Veel breder dan je onderneming.


In al mijn trainingen en trajecten laat ik zien wat onze werkelijke onderneming is. Dat ben jij! Jezelf! Je relaties! Je gezin! Als het daar niet stroomt, als je daar niet in alignement bent, dan kan je onderneming niet stromen (of enkel aan de oppervlakte). Het zal je vroeg of laat getoond worden. Alles laten stromen, dat is de toekomst. Van daaruit is ondernemen een verlengde van je leven. Sterker nog, het mag van daaruit vertrekken. Het zijn dan niet langer twee aparte delen uit je leven, maar een verbonden geheel. Dat betekent van schaarste naar overvloed gaan, vertrouwen, overgave, controle loslaten en nog zoveel meer.


Gelukkig hebben we oeroude wijsheden die ons hierin gidsen. Cyclische wijsheden, het weten van ons lijf, de connectie met ons hart en de vele wijsheidstradities. Hierop leren vertrouwen, hierop durven vertrouwen is wat we te doen hebben om van onze onderneming een succesvolle onderneming te maken. Dat niet alleen, het zorgt ervoor dat je zichtbaar wordt, werkelijk zichtbaar. En dat is wat je wilt als ondernemer.


Wij zijn als gezin al een hele tijd bezig en geloof me, het brengt ons overvloed op zoveel vlakken. Zoveel mooie ontmoetingen, een tribe, mooie plekken om te vertoeven, zoveel liefde, dankbaarheid, groei, financiële middelen, nieuwe inspiratie, ... Zoveel out of the box leven. Op dit moment zijn we volop bezig met het unschoolen van onze jongste. Samen met andere gezinnen oefenen we in het in verbinding zijn met onszelf, met de ander, met de natuur. Op zijn in plaats van doen. En als we dan doen, dan stroomt het meteen. HEERLIJK!

Wil jij ook die diep dive nemen in je leven om van daaruit te ondernemen? Check even het live traject Bezield & Cyclisch Ondernemen dat start in oktober. Je bent welkom. Er zijn nog een paar plaatsjes.

Ik kijk er naar uit je te mogen gidsen, samen met ons gezin ;)


Liefs Liese & co


Ps: fotocredit Patricia Proot van zuurstofnet.be

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page